Aston Villa Restores Holte Hotel to its Former Glory

In the next few weeks, Aston Villa will reopen a part of its history when the Holte Hotel restoration is completed outside Villa Park.

The Victorian building, which dates back to the 19th century, used to feature 10 bedrooms, its own 400 capacity music hall, billiard rooms and two bowling greens. The hotel, essentially a late Victorian pub, was located adjacent to Villa Park, one of the most historic stadiums in England.

The name Holte is synonymous with Villa Park’s Holte End, which was once the largest Kop in the country. The massive Holte End stand used to hold up to 22,600 supporters.

In December, Aston Villa announced a major restoration plan to stabilize the building and return the exterior of the building being returned to its former glory. The pub will be available for fans on matchdays as well as being made available for business meetings. To me, Villa is to be commended for renovating the building and making it a part of the Villa Park experience once again.

The club has invested $5 million in restoring the hotel. It’s scheduled to open within the next few days to weeks. Aston Villa is also seriously considering redeveloping their North Stand and possibly increasing the capacity in the next few years by 10,000.

See more pictures and background about Holte Hotel from Aston Villa’s web site here.

4 thoughts on “Aston Villa Restores Holte Hotel to its Former Glory”

  1. Beautiful. I must correct the corresondent and venture that Villa Park is the most historically important football venue in the world for it was in those parts that league football was invented and given to the world.

    This is a fine symbol of the re-birth of the's to many more trophies being paraded in the famous old grounds.

  2. I would just like to say that this website is quite good but I was looking for more information as to why it was involved in Aston Villa's history.

  3. I worked as a barman at the Holte from 1962 to 1969 the managers name was Bill Court. During that time, a ballroom was built at the rear


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *